OVER SIOSPORT

Siosport is een samenstelling van Sione en Sport. De vrouw achter Siosport is Sione Jongstra. Hieronder kan je lezen hoe ze zelf in de triathlon wereld is gerold, wat ze zelf gedaan heeft en waarom ze Siosport is gestart. 

Ik, Sione Jongstra, ben in het Drentse Ruinen geboren en opgegroeid. Gedurende de lagere schooltijd was ik vooral actief met gymnastiek, voetbal, tennis en zwemmen. Voor mijn VWO moest ik elke dag op de fiets naar Hoogeveen, waar ik onbewust de basis voor het fietsen al legde. Na een jaar Highschool in Amerika begon ik aan mijn studie marketing/management aan de International Business School in Groningen. In deze stad kwam ik in aanraking met de triathlonsport door middel van een cursus. Al gauw bleek ik aanleg te hebben voor deze sport, bestaande uit de disciplines zwemmen, fietsen en hardlopen. Het eerste jaar wist ik het Nationale Juniorencircuit op mijn naam te zetten en werd ik lid van Triathlonvereniging GVAV Rapiditas. Tijdens mijn studie ging ik voor een dubbel diploma en mijn stage naar Nieuw-Zeeland, waar de triathlonsport erg populair is. Ik arriveerde daar aan het einde van de zomer maar kon in de winter ook trainen en in het volgende seizoen ook enkele wedstrijden meedoen. Na 1,5 jaar reisde ik via Kona weer naar Nederland. In Hawaii, deed ik mee aan de Halve Ironman. Ik won mijn Age-Group en had me gekwalificeerd voor dé Ironman Hawaii. Vanwege mjjn studie, de lange afstand en de kosten, heb ik op dat moment besloten het slot niet aan te nemen. Wel bleef de hele triathlon op Hawaii hoog op mijn verlanglijstje staan.

In 2001 maakte ik bij toeval (Nieuwkoop vond dat jaar in september plaats door afgelasting in mei vanwege de Mond en Klauwzeer) kennis met de langere  afstand tijdens het NK midden afstand in Nieuwkoop. Dit bleek me goed te liggen en ik werd 2e op het NK. Vervolgens haalde ik in 2002 mijn eerste nationale titel en kwalificeerde ik me in 2002 voor mijn eerste WK (Lang), waar ik 8e werd en de A-status van het NOC-NSF binnen haalde. Eind 2003 besloot ik dan toch vol voor de sport te gaan en leefde ik een aantal jaren als Pro triathleet. Naast mooie overwinningen en resultaten heb ik ook zware blessures en andere hindernissen moeten overwinnen. Dit zijn ervaringen die ik nu goed kan meenemen in het begeleiden van mijn atleten.

In 2007 kwalificeerde ik me op Lanzarote (mijn 3e Ironman) voor Hawaii. Heftige krampen tijdens het tweede deel van het lopen resulteerden in een oké maar niet tevreden resultaat. Helaas raakte ik in 2008 geblesseerd en na 1,5 jaren specialisten besloot ik het lopen te laten voor wat het is en heb ik drie jaren mijn energie in het wielrennen gestoken. Fietsen en wielrennen zijn twee verschillende disciplines en ook hier heb ik veel geleerd. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en mede door de entree van de Teamcompetitie heb ik het lopen weer voorzichtig opgepakt. Uiteindelijk resulteerde dit in 2014 tot mijn 10e nationale titel. In 2015 beviel ik van een dochter en sindsdien probeer ik in mijn Age-Group om de hoogste prijzen mee te strijden. Hele nieuwe uitdagingen, maar ook als werkende moeder kan je doelen najagen. Balans is ook nu een belangrijker speerpunt dan zoveel mogelijk uren trainen. De ervaringen als zwangere sporter en werkende sportende ouder zijn opnieuw belangrijke ervaringen die ik mee neem in de begeleiding. Dat de combinatie werkende ouder mogelijk is, heb ik in 2017 en 2018 met mijn wereldkampioentitels Age-Group op Hawaii laten zien. 

Ik enthousiasmeerde en hielp al enkele jaren mensen om hun sportieve doelen te behalen. In 2013 richtte ik Siosport op en sindsdien coach ik atleten/sporters van verschillende niveaus om hun doelen te bereiken. Blessurevrij blijven en daardoor continuïteit creëren en een balans vinden in alle andere dagelijkse bezigheden zijn daarbij mijn speerpunten. Meer is niet altijd beter en de meest onderschatte en ook moeilijkste trainingen voor de meesten RUST komt wat vaker in het schema voor dan ze gewend waren. Daarnaast krijgen “verzorging” en het mentale de aandacht. Het begeleiden gaat veel verder dan alleen maar zwem- ,fiets,- en looptrainingen schrijven! Er moet een klik zijn tussen de coach en coachee. Hoe intensief de begeleiding is en hoeveel tijd de coachee kan besteden is aan de coachee. Onder coaching vind je de verschillende mogelijkheden en pakketten. Zijn er onduidelijkheden of weet je niet wat nu precies bij je past, neem dan vrijblijvend contact op via info@siosport.nl of 06-46354607.

nl_NLDutch